Factors associated with food insecurity among people living with the Human Immunodeficiency Virus

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5020/18061230.2024.14690

Keywords:

Food and nutrition security, Food law, HIV, Acquired immunodeficiency syndrome.

Abstract

Objective: To analyze the association between food insecurity and the socioeconomic, demographic, clinical, epidemiological, nutritional, and dietary profiles of people living with HIV/AIDS treated in the public health system and living in Fortaleza-CE. Method: 359 individuals were interviewed from July to December 2019 at three health units that treated more than 60% of the municipality’s reported HIV/AIDS cases. A questionnaire was applied to collect anthropometric, socioeconomic, clinical epidemiological, dietary, and food insecurity data, and medical records were consulted to check CD4+ and viral load. Food insecurity was verified using the Brazilian food insecurity scale. The groups were compared using Pearson’s chi- square test. Associated variables were included in
the Poisson multiple regression test. Results: Of the 359 interviewees, 51.5% were food insecure, and this was initially associated with being female, having up to elementary school education, having a family income of less than two minimum wages, receiving financial aid from the government, tap water source and having a CD4 count of less than 499. Consumption of lunch, vegetables, and physical activity were associated with food security. After adjustments, food insecurity remained associated with being female and having an income below two minimum wages. Conclusion: This study showed that food insecurity is a relevant challenge among people living with HIV/AIDS, especially in groups with greater socioeconomic vulnerability, such as women and low-income families. Health promotion strategies that prioritize interventions aimed at vulnerable populations are necessary.

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Author Biographies

Fernando Natalense da Costa , Universidade Estadual do Ceará - UECE, Fortaleza, Ceará, Brasil

Graduação em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (2022). Mestrando pelo Programa de Pós Graduação em Nutrição e Saúde (PPGNS). Atua como pesquisador nos seguintes temas: câncer de mama, epidemiologia e composição corporal

Cláudia Machado Coelho Souza de Vasconcelos, Universidade Estadual do Ceará - UECE, Fortaleza, Ceará, Brasil

Graduada em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (2004), Mestre em Saúde Pública (2007) e Doutora em Saúde Coletiva (2015) pela mesma universidade. Pós-graduada em Comportamento Alimentar. É professora adjunta da Universidade Estadual do Ceará (UECE) no curso de Nutrição e professora colaboradora do Programa de Pós-Graduação em Nutrição e Saúde (PPGNS).

Lorena Nogueira Frota da Costa, Universidade Federal do Ceará - UFC , Fortaleza, Ceará, Brasil

Nutricionista pela Universidade Estadual do Ceará - UECE desde 2014. Pós-graduada em bioquímica e biologia molecular aplicadas à áreas da saúde - UECE 2016. Concluiu a residência Multiprofissional Integrada em Saúde com ênfase em Infectologia pela Escola de Pública do Ceará (RIS-ESP\CE) 2017. Atualmente está cursando o mestrado de saúde pública pela Universidade Federal do Ceará (UFC). Tem experiência na área Hospitalar, com ênfase em desnutrição e doenças crônicas transmissíveis e não-transmissíveis. Tem experiência área da Pesquisa de Bioquímica dos Microrganismos, com ênfase em Bioprospecção de Produtos Naturais Bioativos e Biotecnologia.

Mônica Cardoso Façanha, Universidade Federal do Ceará - UFC, Fortaleza, Ceará, Brasil

Possui graduação em Medicina pela Universidade Federal do Ceará (1980), mestrado em Doenças Infecciosas e Parasitárias pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1990) e doutorado em Farmacologia pela Universidade Federal do Ceará (2007). Atualmente é professora Titular de Clínica de Doenças Infecciosas do Departamento de Saúde Comunitária da Faculdade de Medicina da Universidade Federal do Ceará. Tem experiência na área de Medicina, com ênfase em Doenças Infecciosas e Parasitárias, atuando principalmente nos seguintes temas: aids, tuberculose, epidemiologia, cólera e doenças infecciosas em geral. 

Published

2024-12-20

How to Cite

Costa , F. N. da, Vasconcelos, C. M. C. S. de, Costa, L. N. F. da, & Façanha, M. C. (2024). Factors associated with food insecurity among people living with the Human Immunodeficiency Virus. Brazilian Journal in Health Promotion, 37, 1–12. https://doi.org/10.5020/18061230.2024.14690

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