Effects of Açaí Consumption on Human Health: A Systematic Review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5020/18061230.2025.15369

Keywords:

Euterpe, Nutrition, Cultural Characteristics

Abstract

Objective: To systematically analyze the evidence on the effects of açaí consumption on human health. Methods: Following PRISMA 2020 and PICO, the VHL, PubMed, Cochrane Library and Embase databases were selected to consult studies published between January 2014 and January 2024. Descriptors were used: açaí, health, child, adolescent, adult and elderly. Screening was double-blind and quality was assessed using the Newcastle-Ottawa scale (NOS). Study registered with PROSPERO, CRD42024512937. Results: 75 studies were identified, of which 12 met the inclusion criteria. Eight studies evaluated cardiovascular function, with two observing benefits. Six of the eight studies on lipid profile and adiposity found benefits in anthropometric and inflammatory parameters. Six of the seven studies on antioxidant effects observed a reduction in free radicals. Five of the six studies on inflammatory mediators reported improvement, but none of the six studies on glycemic profile found benefits. Conclusion: Açaí consumption has shown benefits to human health with no reported contraindications, but studies are heterogeneous. More studies with representative samples and standardized interventions are needed to better evaluate the benefits.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Wesley Thyago Alves da Costa, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina, pela Universidade do Estado do Pará (UEPA). Formado no curso Técnico em Enfermagem, pela Escola de Ensino Técnico do Estado do Pará (EETEPA). Discente do curso Técnico em Química, pelo Institutos Federal do Pará (IFPA).

Rhillary Cardoso Jansen, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina, pela Universidade do Estado do Pará (UEPA). Formada no curso Técnico em Enfermagem, pela Escola de Ensino Técnico do Estado do Pará (EETEPA). 

Anderson Quadros de Alcantara, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina pela Universidade do Estado do Pará (UEPA).

Fábio Felismino Maia Júnior, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina pela Universidade do Estado do Pará (UEPA). Diretor de pesquisa na Liga de Dermatologia LIMDERM (UEPA) - Ligante desde 2022. Presidente e fundador da Liga de Nefrologia LANEFRO (UEPA).

Amanda Araújo Pereira, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina pela Universidade do Estado do Pará (UEPA).

Lyncoln Eduardo Alves Silva, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina pela Universidade do Estado do Pará (UEPA), Marabá, no quarto ano da graduação. Atualmente bolsista de iniciação científica vinculado à Fundação Amazônia de Amparo a Estudos e Pesquisas (FAPESPA), no segundo ano consecutivo como bolsista; também é monitor do Laboratório de Habilidade Cirúrgica.

Lucas Alves Jaques, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Discente do curso de Medicina pela Universidade do Estado do Pará (UEPA).

Amanda da Costa Silveira Sabbá, Universidade do Estado do Pará, Marabá, Pará, Brasil

Cirurgiã-Dentista graduada pela Faculdade de Odontologia da Universidade Federal do Pará (UFPA); Especialista em Endodontia pela Faculdade de Odontologia da Universidade de São Paulo (FOUSP); Especialista em Prótese Dentária pela Associação Paulista de Cirurgiões-Dentistas/Universidade Cruzeiro do Sul (APCD/UCS); Mestra em Ciências Odontológicas pela Universidade de São Paulo (FOUSP) e Doutora em Biologia Parasitária na Amazônia pela Universidade do Estado do Pará/ Instituto Evandro Chagas (UEPA/IEC). Atualmente é Professora Adjunto II da Universidade do Estado do Pará (UEPA); Docente do Curso de Medicina (UEPA); Coordenadora da Liga Acadêmica de Saúde Mental (LASM).

Published

2025-02-27

How to Cite

Costa, W. T. A. da, Jansen, R. C., Alcantara, A. Q. de, Maia Júnior, F. F., Pereira, A. A., Silva, L. E. A., … Sabbá, A. da C. S. (2025). Effects of Açaí Consumption on Human Health: A Systematic Review. Brazilian Journal in Health Promotion, 38, 1–14. https://doi.org/10.5020/18061230.2025.15369

Issue

Section

Articles for review