Perception of social participation by actors of the Food and Nutrition Security Policy

Authors

  • Alessandra Karla Oliveira Amorim Muniz Universidade Estadual do Ceará
  • Helena Selma Azevedo Universidade Federal do Ceará
  • Letícia de Albuquerque Araújo Universidade Estadual do Ceará
  • Anna Erika Ferreira Lima Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - IFCE
  • Maria Marlene Marques Ávila Universidade Estadual do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.5020/18061230.2017.5877

Keywords:

Food and Nutrition Security, Social Participation, Public Policy.

Abstract

Objective: To analyze the social participation from the perception held by the social actors who discuss and suggest paths towards Brazil’s Food and Nutrition Security Policy. Methods: Research carried out using the case study methodology, in the period from January to November 2015, in nine municipalities of the state of Maranhão, by means of interviews applied to 38 counselors and members of the intersectoral chambers for food and nutrition security, of which 22 represented the civil society and 16 the public sector. The analytical category “social participation” guided the data analysis. Results: Social participation was understood as “a mechanism of dialogue and conflict”, “exercise of social control”, “tool for achievement of the right and realization of society’s desires” and “strategy to ensure the return of political propositions to the community”. Conclusion: The actors perceive social participation as a means of ensuring the construction of the Food and Nutrition Security Policy and the achievement of the right to food by the population, although they also point out limitations on its effective exercise, a fact that will have an impact on other policies, such as the health policy.

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Author Biographies

Alessandra Karla Oliveira Amorim Muniz, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista e pedagoga, Mestre em Nutrição e Saúde

Helena Selma Azevedo, Universidade Federal do Ceará

Economista Doméstica, Mestre em Sociologia pela Universidade Federal do Ceará (1992) e Doutora em Educação pela Universidade Federal do Ceará (2003)

Letícia de Albuquerque Araújo, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista, Mestranda em Nutrição e Saúde

Anna Erika Ferreira Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - IFCE

Graduada em Geografia, Mestre em Desenvolvimento e Meio Ambiente - PRODEMA (2008) e Doutora em Geografia (2015).

Maria Marlene Marques Ávila, Universidade Estadual do Ceará

Nutricionista, Mestre em Saúde Pública (1999) pela Universidade Estadual do Ceará (UECE), Doutora em Saúde Coletiva na área de Política, Planejamento e Administração em Saúde pelo Instituto de Medicina Social da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (2006), Pós-doutorado em Saúde Coletiva pela USP/Faculdade de Saúde Pública.

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Published

2017-12-06

How to Cite

Amorim Muniz, A. K. O., Azevedo, H. S., Araújo, L. de A., Lima, A. E. F., & Ávila, M. M. M. (2017). Perception of social participation by actors of the Food and Nutrition Security Policy. Brazilian Journal in Health Promotion, 30(4). https://doi.org/10.5020/18061230.2017.5877

Issue

Section

Original Articles