Food and nutritional security: knowledge and actions of nurses of the Family Health Program for patients with chronic illnesses - doi:10.5020/18061230.2009.p194

Authors

  • Sandra Mara Pimentel Duavy Pereira Universidade regional do Cariri - URCA
  • Maria Augusta Vasconcelos Palácio Universidade Regional do Cariri – URCA
  • José Evaldo Gomes Júnior Universidade Regional do Cariri – URCA
  • Willys da Silva Santos Universidade Regional do Cariri - URCA

DOI:

https://doi.org/10.5020/560

Keywords:

Segurança Alimentar e Nutricional, Programa Saúde da Família, Doenças Crônicas.

Abstract

Objective: To identify the knowledge on basic notions and the actions of Food and Nutritional Security (FNS) developed by nurses of the Family Health Program (FHP) of a city in Ceará to patients with chronic illnesses. Methods: A descriptive, exploratory and quantitative study, in which all the nurses (n=27) from the FHP of the selected city were studied, in the period of June to August, 2008. A structured interview was applied and the data were categorized by descriptive analysis establishing the following variables: general notions on FNS and the development of actions of FNS. Later, the frequency of the answers for each category was determined. Results: It was observed that 9 (33.3%) subjects did not have basic notions on FNS. As for the development of actions referring to FNS, they all performed dietary guidance and 13 (48.1%) also carried out activities of health education, such as the formation of groups of diabetic and hypertensive patients. Difficulties were referred for not accomplishing these activities, amongst which, the low socioeconomic conditions of the patients and the lack of time of the professionals. Conclusion: It was perceived the need for disclosing general information on FNS among the nurses of the FHP of the studied city, as well as actions that surpass the dietary guidelines prevalent in the study and that envisage measures to prevent and control these chronic illnesses.

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Author Biographies

Sandra Mara Pimentel Duavy Pereira, Universidade regional do Cariri - URCA

possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (1999) e mestrado em Bioquímica pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2002). Atualmente é professora adjunto IX do curso de Enfermagem da Universidade Regional do Cariri. Tem experiência na área de Nutrição, com orientação de trabalhos na área de saúde pública ligada a promoção da saúde, através da nutrição. Atua principalmente nos seguintes temas: Avaliação Nutricional, Diagnóstico Parasitológico, Segurança Alimentar e Nutricional e Doenças Crônicas e Alimentação escolar.

Maria Augusta Vasconcelos Palácio, Universidade Regional do Cariri – URCA

Graduanda em Enfermagem pela Universidade Regional do Cariri-URCA.

José Evaldo Gomes Júnior, Universidade Regional do Cariri – URCA

Aluno do cursode graduação em enfermagem da Universidade Regional do Cariri - URCA

Willys da Silva Santos, Universidade Regional do Cariri - URCA

Acadêmico de enfermagem, atua na pesquisa desde 2006, participou do GRUPESS (Grupo de Pesquisa Enfermagem, Saúde e Sociedade) durante um ano e atualmente participa do GRUPESC (Grupo de Pesquisa em Saúde Coletiva). Possui trabalhos na área de humanização do cuidado e segurança alimentar. Os seguintes temas fazem parte da sua linha de pesquisa: Saúde Materno-infantil, Saúde da mulher, Adolescentes, Crianças e Educação em saúde. Seu trabalho de Conclusão de Curso visa pesquisar sobre a realidade das mães adolescentes no que concerne aos cuidados prestados aos recém-nascidos em casa.

Published

2012-01-04

How to Cite

Pereira, S. M. P. D., Palácio, M. A. V., Gomes Júnior, J. E., & Santos, W. da S. (2012). Food and nutritional security: knowledge and actions of nurses of the Family Health Program for patients with chronic illnesses - doi:10.5020/18061230.2009.p194. Brazilian Journal in Health Promotion, 22(3), 194–198. https://doi.org/10.5020/560

Issue

Section

Original Articles