Diet as a risk factor for bowel cancer in university students

Authors

  • Liliane Almeida Faculdades Unidas do Norte de Minas-Funorte
  • Brenda Taimara Santos Faculdades Unidas do Norte de Minas-Funorte
  • Rodrigo Pereira Prates Faculdade de Saúde Ibituruna-FASI http://orcid.org/0000-0003-4472-1857
  • Luana Lemos Leão Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI
  • Érika Jovânia Pereira Associação Educativa do Brasil - SOEBRAS
  • Vanessa Santos Silva Faculdade de saúde Ibituruna - FASI
  • Paula Karoline Soares Farias Associação Educativa do Brasil - SOEBRAS

DOI:

https://doi.org/10.5020/18061230.2017.p72

Keywords:

Intestinal Neoplasms, Foods, Nutrition.

Abstract

Objective: To analyze the diet quality of university students as a risk factor for bowel cancer. Methods: Cross-sectional study with 100 university students of the Gastronomy undergraduate course of a private teaching institution in Montes Claros, Minas Gerais. The body mass index (BMI) was assessed. Data on eating behavior, physical activity practice, and feeding frequency was collected. Descriptive analysis was conducted. Results: From the results, it was verified that 46% (n=46) of the students presented increased body mass, that is, BMI ≥ 25 kg/m2 (overweight and obesity). Analysis of the eating habits showed body weight change in 44% of the interviewees; of these, 25% presented body mass gain. Among the interviewees, 41% reported consuming encased meats, pizzas and fast foods, among others, and 57% reported consuming processed foods 1 to 3 times a week. High-sugar foods (sugar-sweetened coffee, soft drinks and chocolate) were daily consumed by 71%, 30% and 24% of the participants. The consumption of grains (chia, flaxseed and quinoa) was reported by 7% of them. Conclusion: High consumption of processed and/or industrialized foods was observed, with high contents of fat and sugar, in conjunction with low intake of grains. This dietary situation associated with a sedentary lifestyle represent risk factors for the onset of a neoplasia.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Liliane Almeida, Faculdades Unidas do Norte de Minas-Funorte

Nutrição

Brenda Taimara Santos, Faculdades Unidas do Norte de Minas-Funorte

Nutrição

Rodrigo Pereira Prates, Faculdade de Saúde Ibituruna-FASI

Nutrição

Luana Lemos Leão, Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI

Nutrição

Érika Jovânia Pereira, Associação Educativa do Brasil - SOEBRAS

Nutrição

Vanessa Santos Silva, Faculdade de saúde Ibituruna - FASI

Nutrição

Paula Karoline Soares Farias, Associação Educativa do Brasil - SOEBRAS

Nutrição

References

Sena ELS. Experience of a person with advanced cancer: a perspective from Merleau-Ponty’s point of view. REME Rev Min Enferm. 2013;17(3):635-50.

Ministério da Saúde (BR), Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva. Estimativa 2016: incidência de câncer no Brasil. Rio de Janeiro: INCA; 2016 [acesso em 2016 Out 11]. Disponível em: http://www.inca.gov.br/wcm/dncc/2015/dados-apresentados.pdf

Huwe FG, Anton LM, Eisenhardt MF, Foletto E, Jackisch S, Severo B, et al. Avaliação das características clínicas e epidemiológicas e sobrevida global de pacientes portadores de câncer colorretal. Rev Epidemiol Controle Infecç. 2014;3(4):112-6.

Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva (BR). Coordenação de Prevenção e Vigilância Estimativa 2014: Incidência de Câncer no Brasil. Rio de Janeiro: INCA; 2014 [acesso em 2016 Ago 12]. Disponível em: http://www.inca.gov.br/bvscontrolecancer/ publicacoes/Estimativa _2014.pdf

Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva (BR). Estimativa de novos casos. Rio de Janeiro: INCA; 2016 [acesso em 2016 Ago 19]. Disponível em: http://www2.inca.gov.br/ wps/wcm/connect/tiposdecancer/site/home/colorretal/ definição

Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Anthropometric standardization reference manual. Champaign: Human Kinetics; 1988.

Agência Nacional de Saúde (BR). Vigitel Brasil 2014: saúde suplementar [acesso em 2016 Out 25]. Disponível em: <http://www.ans.gov.br/images/stories/Materiais_para_pesquisa/Materiais_por_assunto/2015_vigitel.pdf

Pimenta NG, Malhão TA, Gomes FS, Couto SG, Melo MELD. Efeito da atividade educativa “armazém da saúde” na promoção da alimentação saudável e prevenção de câncer no ambiente de trabalho. Rev Bras Cancerol. 2015;61(3):205-15.

Pereira PL, Nunes ALS, Duarte SFP. Qualidade de vida e consumo alimentar de pacientes oncológicos. Rev Bras Cancerol. 2015;61(3):243-51.

Carvalho CS, Santos AA, Vigato TC, Paese MCS. Frequência de consumo de grupos alimentares por acadêmicas do 1º e 4º ano nos cursos de nutrição e pedagogia das Faculdades Unidas do Vale do Araguaia no município de Barra do Garças-MT. Rev Eletrônica Interdisciplinar. 2013;2(10):78-82.

Bastos TPF, Souza JV, De Oliveira MFA. Análise do perfil alimentar e do índice de sedentarismo e sobrepeso em estudantes universitários dos cursos de saúde. Rev Práxis. 2014;6(12):85-92.

Oliveira TR, Fortes RC. Hábitos alimentares de pacientes com câncer colorretal. J Health Sci Inst. 2013;31(1):59-64.

Passanha A, Gouveia LAG, Sab NP, Rodrigues G, Passadore MD. Efeito da ingestão de gorduras e carne vermelha sobre o desenvolvimento do câncer colorretal. Nutr Bras. 2012;11(4):250-4.

Zamora-Ros R, Rothwell JA, Scalbert A, Knaze V, Romieu I, Slimani N, et al. Dietary intakes and food sources of phenolic acids in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Br J Nutr. 2013;110(8):1500-11.

Rêgo AGS, Borges ICV, Valença RJV, Teles JBM, Pinto LSS. Câncer Colorretal em Pacientes Jovens. Rev Bras Cancerol. 2012;58(2):173-80.

Souza JV, Bastos TPF, Oliveira MFA. Perfil dos alunos universitários dos cursos de educação física e fisioterapia em relação à alimentação e a atividade física. Rev Práxis. 2014;6(11):103-13.

Teixeira LJQ, Pereira JMATK, Silva NM, Reis FP. Hábitos de consumo de frutas entre estudantes da Universidade Federal de Viçosa. Ceres. 2006; 53(307):366-76.

Ramalho AA, Dalamaria T, Souza OF. Consumo regular de frutas e hortaliças por estudantes universitários em Rio Branco, Acre, Brasil: prevalência e fatores associados. Cad Saúde Pública. 2012;28(7):1405-43.

Bradbury KE, Appleby PN, Key TJ. Fruit, vegetable, and fiber intake in relation to cancer risk: findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Am J Clin Nutr. 2014;100 Suppl 1:394S-8S

Zandonail AP, Sonobe HM, Sawada NO. Os fatores de riscos alimentares para câncer colorretal relacionado ao consumo de carnes. Rev Esc Enferm USP. 2012;46(1):234-9.

Gavanski DS, Baratto I, Gatti RR. Avaliação do hábito intestinal e ingestão de fibras alimentares em uma população de idosos. RBONE. 2015;9(49):3-11.

Galbiatti ALS, Padovani-Junior JA, Maníglia JV, Rodrigues CDS, Pavarino EC, Goloni-Bertollo EM. Câncer de cabeça e pescoço: causas, prevenção e tratamento. Braz J Otorhinolaryngol. 2013;79(2):239-47.

Pimenta NG, Malhão TA, Gomes FS, Couto SG, Melo MELD. Efeito da atividade educativa “Armazém da Saúde” na promoção da alimentação saudável e prevenção de câncer no ambiente de trabalho. Rev Bras Cancerol. 2015;61(3):205-15.

Published

2017-03-29

How to Cite

Almeida, L., Santos, B. T., Prates, R. P., Leão, L. L., Pereira, Érika J., Silva, V. S., & Farias, P. K. S. (2017). Diet as a risk factor for bowel cancer in university students. Brazilian Journal in Health Promotion, 30(1). https://doi.org/10.5020/18061230.2017.p72

Issue

Section

Original Articles