Experiences of a multiprofessional healthcare team from a specialized service for eating disorders in times of the COVID-19 pandemic: an ethnographic study

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5020/23590777.rs.v23i2.e13526

Keywords:

eating disorders, COVID-19, pandemic, etnograph, online therapy

Abstract

This ethnographic study aimed to describe the experience of health professionals from a multiprofessional team with the transition to online care during the COVID-19 pandemic in an outpatient service of assistance in eating disorders of a university hospital in the interior of São Paulo. Ethnographic method was employed, with Geertz’s Interpretive Theory of Culture as the theoretical framework. The research corpus was built based on participant observation and the researcher’s diary entries, collected in a field notebook during the weekly meetings of the multiprofessional team that took place between July and December 2021. Exhaustive readings of the material were performed, based on an analysis procedure that made it possible to identify units of meaning that gave rise to the themes. The results were organized into two thematic axes: (1) Perceived changes in the relationship with service users, in which aspects related to the concern of professionals with the adherence of patients to the remote modality, the challenges of the new ways of producing care, and the quality of professionalpatient-family communication are highlighted; (2) Experiences of a multidisciplinary team that had to reinvent itself during the pandemic, a thematic axis that addresses the efforts to maintain motivation and group cohesion among the health staff in the transition to care mediated by digital technology and the challenges faced to preserve, as much as possible, the feeling of closeness and welcome during online care. It is concluded that the pandemic impacted in several ways the bond of health professionals with their work and with patients and families, which reinforces the importance of potentiating the exchanges provided by the virtual environment in times of uncertainty and mandatory withdrawal. It is necessary to consider both the favoring and limiting factors of the transition to care mediated by the use of technology, pondering its effects on the quality of the bond and the effectiveness of treatment. 

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Author Biographies

Bruna Bortolozzi Maia, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Mestranda pelo Programa de Pós-Graduação em Psicologia da Faculdade de Filosofia Ciências e Letras de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo (FFCLRP-USP). Membro do Laboratório de Ensino e Psicologia da Saúde (LEPPS-FFCLRP-USP/CNPq).

Érika Arantes de Oliveira-Cardoso, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Professora Doutora do Programa de Pós-Graduação em Psicologia da FFCLRP-USP. Coordenadora do Laboratório de Ensino e Psicologia da Saúde (LEPPSFFCLRP-USP-CNPq). Supervisora do Grupo de Assistência em Transtornos Alimentares do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina de Ribeirão
Preto, Universidade de São Paulo (GRATA-HC-FMRP-USP).

Rosane Pilot Pessa, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Professora Associada da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo (EERP-USP). Coordenadora do Grupo de Estudos do Comportamento Alimentar e Transtornos Alimentares (GeComTA/EERP-USP). Co-coordenadora e supervisora do GRATA (HC-FMRP-USP).

Wanderlei Abadio de Oliveira, Pontifícia Universidade Católica de Campinas, Campinas, São Paulo, Brasil

Doutor em Enfermagem em Saúde Pública. Professor Permanente do Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Psicologia da Pontificia Universidade Católica de Campinas (PUC-Campinas). Membro do Laboratório de Ensino e Pesquisa em Psicologia da Saúde (LEPPS-FFCLRP-USP/CNPq). Bolsista de Produtividade em Pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq, categoria 2.

Fabio Scorsolini-Comin, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Professor Associado da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo (EERP-USP). Coordenador do ORÍ - Laboratório de Pesquisa em Psicologia, Saúde e Sociedade (EERP-USP/CNPq). Bolsista de Produtividade em Pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e
Tecnológico - CNPq, categoria 2.

Sandra Cristina Pillon, Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Professora Titular da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo (EERP-USP). Coordenadora do Grupo de Pesquisa em Álcool e Drogas. Bolsista de Produtividade em Pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq, categoria 2.

Manoel Antônio dos Santos, Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil

Professor Titular da Faculdade de Filosofia, Ciências e Letras de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo (FFCLRP-USP). Bolsista de Produtividade em Pesquisa do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq, categoria 1A. Coordenador do Laboratório de Ensino e Pesquisa em Psicologia da Saúde (LEPPS-FFCLRP-USP/CNPq). Supervisor do GRATA (HC-FMRP-USP).

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Published

2023-09-15

How to Cite

Maia, B. B., Oliveira-Cardoso, Érika A. de, Pessa, R. P., Oliveira, W. . A. de, Scorsolini-Comin, F., Pillon, S. C., & dos Santos, M. A. (2023). Experiences of a multiprofessional healthcare team from a specialized service for eating disorders in times of the COVID-19 pandemic: an ethnographic study. Revista Subjetividades, 23(3), 1–17. https://doi.org/10.5020/23590777.rs.v23i2.e13526

Issue

Section

Relatos de Pesquisa